Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
 ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.'
(Albert Einstein)
 
Lot - 16 september 2021
 
De natuur van zowel land als inwoners is mooi. De ooit knipmessende en hakklakkende Oostenrijkers zijn een beleefd en dienstbaar volk, dat zich graag spiegelt aan lang vergane romantische idealen. Wellicht helpt ze dat bij het verwerken van de zware tol van hun geschiedenis.
We steken de Donau over, rijden door uitbundig groen een heuvel op tot vlak voor de poort. Impressies zijn aangrijpend, de doodse stilte is adembenemend.
Dezer dagen herdenken we in Twente de razzia’s van september 1941. Vele weggevoerden werden genadeloos vermoord, hier, waar ik nu sta: aan de rand van de steengroeve in KZ Mauthausen.

Moduleren - 9 september 2021
 
Ik ben voor een voordracht in het hoge noorden. De gastvrouw draagt een donkere bril, zwarte broek en T-shirt met, gestileerd, The Rolling Stones erop.
Ze begroet mij. ‘Je bent vroeg.’
‘Jij bent in de rouw.’
‘Sterfdag van mijn man, ja.’
Ik weet even niets te zeggen, ken haar nog maar kort, eigenlijk alleen van haar indrukwekkende boek. De oorverdovende zilte wind blaast me alle kanten op, ik ben mijn ritme kwijt, improviseer in gedachten een opmaat naar houvast.
‘Sorry, dat wist ik niet. Ik bedoelde Charlie.’
Ze knikt, begrijpt dat ik dool tussen jazz en rock ’n roll.

Thomas - 2 september 2021
 
Eindelijk, na een reis van bijna twee maanden heb ik Thomas zojuist uit de verpakking gehaald.
Hoewel zelf volstrekt areligieus, heb ik met deze bijzondere apostel een band. Aan hem wordt de mooiste tekst over de verhouding tussen de mens en zijn, mijn interpretatie, universele natuur toegeschreven.
Ik heb lang gezocht naar een beeldje, vond uiteindelijk deze tinnen uitvoering in een webwinkel in St. Louis, USA, waar hij tijdelijk was uitverkocht, alsnog werd verscheept en door de Nederlandse douane onderschept omdat ook op goedkopere importen tegenwoordig BTW is verschuldigd.
Maar hij is er. Ik kan het nog niet geloven!

Jan - 26 augustus 2021
 
Ik ontmoette grijsaard Jan in zijn bedompte eenpersoonsappartementje, waar hij zat te typen - tweevingersysteem - achter een bejaarde computer.
Hij heeft mij gevraagd te helpen bij het vastleggen van zijn levensverhaal, een onthutsend relaas over in armoede opgroeien, in weer en wind werken in de wegenbouw, vinden van zijn grote liefde en het even schrijnende als onontkoombare verlies ervan.
Na koffie en wat praktische tips ben ik naar huis gelopen. Hij heeft me ondertussen al twee versies van de inleiding gemaild en schrijft erbij: ‘Stuur me versie één svp even terug, anders wordt het bij jou zo’n janboel!’

Sterrenkijkers 19 augustus 2021
 
De Perseïden, een zwerm stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle, zijn in donkere nachten goed zichtbaar als ze in onze dampkring verbranden.
Het jaarlijkse vallende meteoren festival bracht vorige week veel volk op de been, of liever: op de rug. Dat geeft het beste uitzicht.
’s Nachts in ons Volkspark, hoofd stijf omhoog gericht, struikelde ik over een jonge vrouw. Ze lag het zwerk te bestuderen alsof ze sterretjes zag. Haar uitzicht werd slechts belemmerd door een knaap die pal de andere kant op keek. Hij had er blijkbaar een gescoord en zijn wens was net in vervulling gegaan.
* * *

Afbeelding invoegen