Afbeelding invoegen
 ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.'
(Albert Einstein)
* * *

Spelletjes - 1 december 2022
 
Het spelen van een partijtje voetbal in een zandbak veroorzaakt een globale splijtzwam, omdat het gepaard gaat met door steekpenningen gefinancierde handel in mensenrechten.
Desondanks kijk ik, zoek naar verbinding en vind die bij de kinderen die met de spelers het veld oplopen. De ontwapenende open blikken vol verwondering in hun ogen zijn universeel.
Staand voor een boekenkast, kijk ik steevast of daarin het verzameld werk van Willem Wilmink staat. Zo ja, dan kunnen alle andere geschriften vol geclaimde waarheden en dogma’s eruit. Wilmink heeft de hoop op een verdraagzame wereld weergaloos verwoord in het onsterfelijk mooie Spelende Meisjes

Tinten - 24 november 2022
 
We doen een rondje eigen streek. Via Lutterzand, Singraven, Springendal, langs de Vasser grafheuvels en Kroezeboom op de Fleringer Es naar Twickel, dan huiswaarts.
De herfstkleuren van bossen en houtwallen verschieten naar flets. Nog even en ze zijn verdwenen. Parkeerplaatsen en wandelpaden puilen uit. Iedereen wil nog wat licht en warmte innemen voor de winter.
Een groot deel van de tocht hebben we de laaghangende zon mee. De eeuwenoude magie van dit glooiende land ontvouwt zich lieflijk voor onze ogen. De boodschap is echter genadeloos: wie met de lichtstralen meekijkt is veilig, wie de schijn tegen heeft loopt gevaar. 

Badeend - 17 november 2022

Hoewel we een doordacht idee hadden hoe ons nieuwe badkamerinterieur eruit zou gaan zien, overstijgt het aanbod veruit elk menselijk voorstellingsvermogen.
Eenmaal gevonden en besloten, ontvingen we van de retailer een tasje met daarin de orderbevestiging en een geel badeendje. Inmiddels bezitten we er drie: ik liet na aflevering een douchewand uit mijn handen glippen en we waren de spiegel vergeten.
Onlangs verscheen op televisie dezelfde gele badeend, maar dan tienduizend keer vergroot. Dat bevestigde mijn goede gevoel bij deze leverancier. Een badkamerspecialist die het EK Veldrijden in modderig Namen sponsort, is naar Belgische maatstaven zeker een schone zaak. 

Welvaart - 10 november 2022
 
Zondagmorgen de knoop doorgehakt: ik heb mijn portefeuille met cryptomunten geliquideerd.
Het begon ooit vanuit nieuwsgierigheid naar betaalmiddelen die niet van geldscheppende instellingen komen, maar worden gemijnd en door de blockchain bewaakt. Deze digitale wereld is voor de leek lastig te doorgronden.
Tot vorige week zat ik in het rood, daarna werden de getallen groen en ik schoot door naar zo’n één procent rendement, altijd nog vier keer hoger dan de bank binnenkort gaat vergoeden op spaargeld.
Niet aarzelen: ik heb de winst geïncasseerd en ’s middags direct uitgekeerd aan de schipper van de veerpont tussen Olst en Welsum. 

Plaksel - 3 november 2022
 
In zijn Oudejaarsconference van 1960 zong cabaretier Wim Kan met gans het volk ‘Lijmen Jan’.
Het toenmalige kabinet van premier Jan de Quay zat in een diepe crisis door een geëscaleerde ruzie tussen bewindslieden en de fractie van de Anti-Revolutionaire Partij, in 1980 opgegaan in het CDA. Na bemiddeling door senator De Gaay Fortman kon de val van de regering worden voorkomen.
Lijm als verbinder is een mooie metafoor, als uiting om posities onwrikbaar vast te zetten echter een paardenmiddel dat polarisatie uit de hand laat lopen.
Rustig ademhalen en samen een lied zingen is verstandiger dan verongelijkt snuiven. 
* * *

Afbeelding invoegen