Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
 ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.'
 (Albert Einstein)
 
Afbeelding invoegen
 
Parkkunst - 23 juni 2022
 
De drommen mensen die zich tijdens Kunst in het Volkspark langs de kraampjes wurmen, zijn qua vorm en kleur even divers als het aanbod kunstobjecten. Vanuit artistiek oogpunt gaat mijn interesse voornamelijk uit naar verbeeldingskracht. Ik kijk en wacht op de klap, van ontroering of ontzetting, in mijn gezicht.
Enigszins versuft door de warmte, laat ik me door de massa meevoeren naar de beschutting van een weelderig bladerdek.
De dreun komt onverhoeds, vanaf de plek waar de jaarlijkse Dodenherdenking plaatsvindt. Tegen de emotionerende intensiteit die de beeldengroep van Mari Andriessen uitstraalt, kan zelfs een park vol kunst niet op.

Frictie - 16 juni 2022
 
Namens mijn uitgever begeleid ik een boekpresentatie. Mijn belangrijkste taak hierbij is het feestelijk uitreiken van het eerste exemplaar aan de auteur.
Tijdens het praatje daaraan voorafgaand vraag ik de schrijver, man van de wetenschap, wat hem ertoe heeft gebracht zich aan fictie te wagen, terwijl hij zich als hoogleraar puur aan non-fictie moet houden. Hij erkent dat zijn verhaal weliswaar is bedacht, maar dat hij degelijk onderzoek heeft gedaan waaruit onafhankelijk verifieerbare feiten te staven zijn.
Ik probeer me in te houden, niet te vertellen dat hij behalve als professor ook voor het KNMI werkt. Dat lukt niet. 

Besturen - 9 juni 2022
 
Onder het motto: ‘je moet daar zijn, waar het is gebeurd’, kom je nog eens ergens.
De zwakke bestuurder Stadhouder Willem V kreeg het aan de stok met de patriotten, die meer macht eisten. In een poging te redden wat er te redden viel, reisde Willems kordate vrouw, Wilhelmina van Pruisen, per koets naar Den Haag om de Staten te paaien. Goudse patriotten kregen daar lucht van en hielden Wilhelmina tegen.
De rit voert over een angstaanjagend smal kronkelig weggetje van Schoonhoven via Haastrecht naar Goejanverwellesluis, waar dat plaatsvond.
Tegenwoordig zou een bekwame bestuurder in een auto moeiteloos ontkomen.

Afwegen - 2 juni 2022

Hemelvaartsdag. Wij staan voor De Heksenwaag in pittoresk Oudewater. In de zestiende en zeventiende eeuw werden daar van hekserij verdachte personen gewogen om vast te stellen of ze licht genoeg waren om te kunnen vliegen.
Ruim dertig jaar geleden stonden we al op de schaal en kregen het Certificaet van Weginghe, waarin werd vastgelegd dat ons gewicht overeenstemde met onze lichaamsbouw.
Wij zijn nu op een leeftijd dat we voor herhaalmedicatie in aanmerking komen. Moeten we ons misschien opnieuw laten wegen? Mocht een omvolkingstheorie opgang doen dat heksen de mensheid gaan overnemen, dan zijn wij in elk geval veilig.

Dropping - 26 mei 2022
 
Ik dacht dat het iets uit mijn jeugd was: ’s avonds een groep jongeren in een geblindeerd voertuig naar een afgelegen plek vervoeren met de opdracht zelfstandig de weg terugvinden naar de thuisbasis. Niet dus.
Tegenwoordig zal dat ongetwijfeld gepaard gaan met een verbod op Google Maps en andersoortige trackers. Ongewijzigd is de rugzak vol bier die lichter wordt naarmate de nacht zwaarder voelt.
Vrije interpretatie van geografische kennis leidt deze groep naar een fikse omweg, waarbij ze een auto ondersteboven van een talud zien schuiven. Dankzij de mobiele telefoons zijn hulpdiensten snel ter plaatse.
Geluk bij een ongeluk.
* * *

Afbeelding invoegen