Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
 ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.'
 (Albert Einstein)
 
Afbeelding invoegen

Wisseling - 6 januari 2022
 
Oudejaarsdag 2021. Afgelopen week heb ik met een ingestoken schrijven afscheid genomen van de brievenbussen waaraan ik jarenlang ochtendkranten heb toevertrouwd, 342.680 in totaal. Hoe zullen de mensen achter de voordeuren reageren?
Net terug in bed, hoor ik vanuit een volksbuurt al de eerste wanhopige kreet van een culinair assistent. Kort daarop ontploft de solliciterende podotherapeut in de naastliggende wijk. Het nieuws wandelt als een pitje tot aan de vuurkorf in het steegje. De omstanders discussiëren verhit: hun nekharen vatten direct vlam.
Ach, over drie dagen is het gewoon weer maandag. Waarmee zal ik in 2022 wat bijverdienen? Crypto’s?
 
Jaarletter - 30 december 2021

Ooit eerder van ‘prikspijt’ gehoord? Vanuit schimmige krochten schijnt flink voor dit ‘Van Dale Woord van het Jaar 2021’ gelobbyd te zijn.
Ik stel voor ook een ‘Letter van het Jaar’ te kiezen en nomineer de ‘G’: die staat immers voor zwaartekracht (gemoedstoestand), aantrekkingskracht (geborgenheid), gevaccineerd zijn (veiligheid) en de spot (ontspanning).
‘Ook voor 5G!’ zal de waandenker roepen, bang dat zodra we qua spuiten zetten op G5 zitten en hij prikt zijn infectiemobiel in op een 5G mast, zijn virus direct zal worden plat gestraald. Dat is in het jaar van de letter ‘H’, die van hahaha …

Jul - 23 december 2021
 
Met het ‘joelfeest’ vierden de Germanen de winterzonnewende; dan werd het boze verjaagd en het licht begroet. Het is geen toeval dat het kerstfeest, in Scandinavië nog altijd ‘jul’ genoemd, rond die periode op de kalender werd gezet. Enkele saillante details in de enscenering behoefden daarvoor wijziging en dit deus ex machina werd niet overal met gejuich ontvangen.
Voor of tegen, beide zijden bestreden elkaar meedogenloos.
Daar kon Sint-Stefanus over meepraten, zij het slechts kort, want al op 26 december wordt zijn steniging herdacht. Hij zou de eerste van velen zijn die de plaatsvervangende ‘l’ voor de ‘j’ waren.

Polispolitiek - 16 december 2021
 
Ooit vormde de ‘onderlinge waarborgmaatschappij’ een schoolvoorbeeld van solidariteit: velen legden kleingeld in om de calamiteiten die enkelen overkwam financieel te compenseren. Tegenwoordig is verzekeren vooral risicomanagement, hetgeen met zich meebrengt dat als je als consciëntieuze verzekerde maatregelen neemt die het schaderisico beperken, minder premie betaalt dan de losbol.
Deze maand kiezen we onze nieuwe zorgpolis. Ziektekostenverzekeraars zijn belangrijke zorgfinanciers met macht, kunnen dus voorwaarden stellen die de zorg betaalbaar houden, bijvoorbeeld door meer preventie te eisen.
De politiek durft dat niet, die is druk met pappen en nathouden en uitsluitend geïnteresseerd in de hoogte van het eigen risico.

Golf - 9 december 2021
 
Thuis leek de golf steeds minder te worden, dus boosters besteld, die de volgende ochtend al werden geleverd.
Dezer dagen lijkt dit een tegenstrijdigheid, het gaat echter niet om griep of corona, maar om het reproductiegetal van onze wifi. Steeds meer apparaten liggen aan één infuus, dus intensief ingrijpen is nodig om alle systemen in leven te houden.
Met wat inventiviteit creëerde ik drie extra plekken, prikte alles aan elkaar en deed de test. Alles ‘OK’. De enige ongewenste bijwerking bestond uit een hel led-lampje dat de nacht onzichtbaar maakte.
De remedie: een golfbal die paste als een pleister.
* * *

Afbeelding invoegen