Afbeelding invoegen
 ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.'
(Albert Einstein)
* * *

Verlichting 28 september 2023 

Pieter Teyler van der Hulst was een rijke zakenman, tevens een exponent van de Eeuw van de Rede, waarin uitsluitend feiten het denken voedden. Na zijn dood in 1778 liet hij een legaat na om kunst en wetenschap blijvend te bevorderen.
Inmiddels is een imposante verzameling objecten te bezichtigen in Teylers Museum, een prachtig historisch gebouw, prettig gelegen aan Het Spaarne in Haarlem.
Behalve fossielen, gesteentes en meetinstrumenten worden er schilderijen uit de negentiende eeuw tentoongesteld. De oudste werken tonen realistische taferelen terwijl latere doeken de kijker als vanzelf tot nadenken aanzetten. Dat is beeldende kunst op haar best! 

Tijdloos 21 september 2023 
 
Daar waar het daadwerkelijk is gebeurd, beleef je de geschiedenis van dichtbij.
Speurend naar een geschikte locatie voor websitefoto’s, struin ik door de tuin van het Rijksmuseum Twenthe. Daar staat het ‘los hoes’, een boerderij waarin mensen en dieren de ruimte deelden. In 1936/1937 hebben werkloze arbeiders het gebouw op zijn oorspronkelijke locatie, erve Groot Bavel in De Lutte, steen voor steen afgebroken en hier weer opgebouwd. 
Ik ga naar binnen, neem licht en lucht in me op, stel me voor hoe mijn oudtante hier al die jaren geleden heeft gewoond en gewerkt.
Familiehistorie dichtbij? Ik sta er middenin! 

Webwerker - 14 september 2023 

Om de bekendheid van het merk dat mijn naam draagt met behulp van de virtuele wereld verder in de werkelijke wereld door te laten dringen, heb ik contact met een expert die mijn website een opknapbeurt gaat geven.
‘Wat vind je van mijn huidige site?’ Stilte. ‘Niet overdreven modern, toch?’
‘Nee,’ klinkt het aarzelend, alsof hij een loodzware boodschap moet brengen. ‘Meer … jaren negentig.’
Deze zin draagt een overduidelijke zo-dat-is-eruit intonatie. Ik schiet in de lach. ‘Valt me nog mee.’
‘De allereerste website dateert van 6 augustus 1991.’
Hij weet alles van iets waar ik niets van weet. 

Loopje - 7 september 2023
 
‘Had mijn vrouw maar één zo’n been,’ verzucht Godfried Bomans als hij Marlene Dietrich introduceert tijdens het Grand Gala du Disque op 12 oktober 1963 in het Kurhaus te Scheveningen.
Zestig jaar later, zondagavond 27 augustus, een atletiekstadion in Boedapest. Van de negen slotloopsters op de vier keer vierhonderd meter estafette zijn er slechts acht te horen. De leidsters in de race voelen echter dat zij eraan komt, beseffen dat ze gaan verliezen. Hun laatste krachten gaan op aan bewondering als Femke Bol langszij schicht.
Wat deze twee vrouwen tot diva’s maakt, is de ontroering die elegante schoonheid teweegbrengt. 
 
Koepel - 31 augustus 2023

Auteur A.L. Snijders beschrijft de wandeltocht, inclusief trekveerpassage, vanaf zijn huis in de bossen van Klein Dochteren naar de Staringkoepel, een theehuis met fraai uitzicht op het riviertje de Berkel, gebouwd door de dochter van romantisch dichter A.C.W. Staring.
Ik wil in Snijders’ voetsporen treden, vertrek naar Lochem met een tussenstop op de rustieke begraafplaats van Diepenheim, waar tussen enkele familieleden ook Henny Vrienten rust.
Straten verzanden, gedachten verdwalen in mijmeringen. Ik ervaar gaandeweg de versmelting van schrijver, dichter, zanger en muzikant. Liederen, poëzie, zeer korte verhalen gaan aan de boorden van deze stroom op in monumenten van eeuwigheidswaarde. 
* * *

Afbeelding invoegen