99 WOORDEN 
 
Impressie 
 
De krantenbezorger komt nooit binnen, laat slechts indrukken achter. Venus blikkert nog als een nachtlampje aan de hemel. Op een oneven nummer gaat de voordeur open. De man stapt het bordes op, een buitenspot floept aan. Hij speurt de omgeving af, kijkt om, knikt. Een vrouwelijke gestalte in ochtendjas verschijnt in de deuropening, geeft hem een sleutel. Hij daalt af naar de parkeerhaven, opent het portier van een Up, start de motor. Dan keert hij terug op zijn schreden en omhelst de vrouw hartstochtelijk. Zij duwt hem behoedzaam van zich af, neemt plaats in de auto en rijdt weg.
11 februari 2019  

Koffietijd 
 
Ze gaan lang mee, die koffiezetapparaten. Toegegeven: onze koffiezetter heeft tijdens het smaak- en kraakloze Senseo tijdperk werkloos in de bijkeuken gestaan. Na de contrabekering bleek de met koffie doorleefde machine niets aan aroma te hebben ingeboet. Wel lekte hij, maar dat zagen wij als ouderdomskwaal. Toch een andere aanschaffen. De eerste zet: de smaak van het eerste kopje is prima, de tweede is koud. Wat blijkt? De EU vindt dat elk koffiezetapparaat zichzelf na dertig minuten moet uitschakelen vanwege veiligheid en milieu. Wie zitten hierachter: Franse wijnboeren, Hollandse jeneverstokers, Belgische bierbrouwers? Europa brengt ons vroeg aan de drank! 
4 februari 2019  
 
Johan 
 
In Lonneker werden op 25 februari 1958 vier kinderen geboren. De omstandigheden waren Bijbels: het hageld’ en sneeuwde, het was er zo koud. De rijm lag op de daken. Wijkzuster Dievelaar ploeterde met haar VW Kever van ach naar wee. Een ben ik uit het oog verloren, de tweede werd een collega en nummer drie een dierbare jeugdvriend. Onze wegen scheidden. Soms kwam de drang sociale media naar hem af te struinen. Tevergeefs. Facebook vindt mij wel en meldt dat verder zoeken niet hoeft. Johan is voorgoed verhuisd naar de cloud. Had hem nog zo graag de hand geschud.
28 januari 2019 

Scheppen 
 
Wij zijn als uitvinders met een goddelijke taak, scheppen wat nog niet bestaat. De schrijver schrapt en schept zijn eigen verhaal. De bank schraapt en schept haar eigen geld. Hoewel de schrijver zelf meer rekeningen heeft gecreëerd dan tegoed, schept de bank dat zelf gecreëerde tegoed niet naar de rekeningen van de schrijver. Deze bodemloze put die alsmaar dieper wordt, een schepping vanuit dichterlijke vrijheid, zal niet dicht te scheppen zijn zolang de schrijver is gebonden aan procenten van rente die hoger zijn dan die van royalty’s. Schrijvers zijn bepaald niet geschapen om geld te scheppen. Schrijven is schrapen.
21 januari 2019